Optreden Kozakkenkoor groot succes

Optreden Kozakkenkoor groot succes Bron: De Stad Nijkerk

NIJKERK
Meer dan zeshonderd mensen uit Nijkerk en de regio genoten dinsdagavond in het Hart van Holland van een wervelend optreden van het wereldberoemde Don KosakenChor Russland. Het koor, dat in Rusland de officiële status van 'Legerkoor van het grote Donleger' draagt, veroverde de zaal met een meeslepend muzikaal repertoire en indrukwekkende muzikale kwaliteiten. Het werd een triomftocht.
 Na een rustige start met een paar prachtige stemmige gezangen voegden de muzikanten van het begeleidende Instrumental Soloists Ensemble 'Philharmonia' zich bij het 24-man sterke koor op het podium. De klanken van de virtuoos bespeelde authentieke Russische volksinstrumenten en de meeslepende zang van het koor en de koorsolisten brachten de zaal al snel in vervoering. Het vrolijke muzikale programma werd tussendoor vaardig ingeleid en aan elkaar gepraat door de Nederlandse dirigent van dit Russische koor, Marcel Verhoeff.
De dirigent, die al 25 jaar met het Don KosakenChor Russland over de wereldpodia toert, voerde de zaal mee naar de bijzondere wereld van de Kozakken; een vrije en onafhankelijke bevolkingsgroep die onder het communistisch regime in Rusland jarenlang bloedig is vervolgd. De bakermat van alle Don-Kozakken, waarvan de muzikanten in het koor afstammelingen zijn, bevindt zich aan de rivier de Don in het zuidoosten van Rusland. Een rivier die ook was afgebeeld op het speciaal voor hun voorstellingen geschilderd achterdoek op het podium. Met deze sfeervolle achtergrond, de tot de verbeelding sprekende kostuums van het koor en de typische en fascinerende klanken van de virtuoos bespeelde authentieke Russische volksinstrumenten bracht de voorstelling de sfeer van het oude Rusland in Nijkerk helemaal tot leven.

Het publiek werd daarin meegezogen door een afwisselend repertoire van stoere en vrolijke Kozakkenliederen en weemoedig klinkende Slavische volksmuziek. Hier stond de hoge school van de Russische vocale kunst begeleid door meesterlijke muzikanten op bijzondere instrumenten zoals de kleine buikvormige Domra, de typische Balalaika en de machtige knopaccordeon Bayan. Een concert van wereldklasse.

,,Dit kan toch maar mooi in Nijkerk'', constateerde initiatiefnemer Gerard van den Tweel trots aan het einde van het concert. De ondernemer, die Nijkerk had weten toe te voegen aan de plaatsen die het Don KosakenChor Russland dit seizoen aandoet met hun Europese 25-jarige jubileumtoer en er een speciale kortingsactie op de kaartverkoop aan had gekoppeld in zijn Albert Heijn-vestigingen in Nijkerk, Woudenberg, Bennekom en Voorthuizen, werd daarvoor tegen het einde van het concert nog even op het podium geroepen door dirigent Marcel Verhoef. Van den Tweel nam daarbij ook één van zijn medewerkers, hoofdcaissière Maaike Wapstra die Russisch heeft gestudeerd, mee om de muzikanten in hun eigen taal te bedanken voor hun prachtige optreden.

Ook het muziekgezelschap had het in Nijkerk naar de zin getuige hun enthousiaste toegiften op het podium en zelfs nog een verrassende en spontane toegift tijdens de gezellige afterparty. Wie nog eens na wil genieten van de Kozakken die dinsdagavond Nijkerk veroverden of wil weten wat voor voorstelling men heeft gemist, kan op 31 december voor de televisie gaan zitten. Ook de AVRO/TROS bleek in het Hart van Holland aanwezig, omdat zij een 50 minuten durende samenvatting van de concerttoer gaan uitzenden.