Konst BV viert 115-jarig bestaan

Bron: De Stad Nijkerk 2 januari 2020


Konst BV viert 115-jarig bestaan Wie jarig is trakteert!
 
Vanwege het 115-jarige jubileum van Konst BV viert Albert Heijn Nijkerk, onderdeel van Konst BV, van donderdag 2 januari tot en met zondag 5 januari a.s. feest in de winkel met klanten en personeel. Eigenaar Gerard van den Tweel staat in 2020 52 jaar aan het roer van het familiebedrijf. 
 
In zijn kantoor aan de Frieswijkstraat is het rustig. De kerst is net voorbij en veel medewerkers van kantoor zijn vrij of komen wat later. Gerard was vanmorgen echter alweer vroeg op de been. Uitslapen is er bij hem niet bij, aangezien hij nog steeds gemiddeld 70 uur per week werkt. Van den Tweel: ,,Als je passie en liefde hebt voor je werk is werken nooit teveel. Dat straal ik nog steeds uit. ‘s Morgens weet je niet wat de dag je gaat brengen, en toch kijk ik iedere avond terug op een mooie dag vol verrassingen.”  De handelsgeest heeft hij naar eigen zeggen van zijn ouders gekregen. ,,Mijn moeder komt uit de zakenwereld en mijn vader groeide op bij zijn oom, de heer Konst die kruidenier was. Mijn vader kwam uit een agrarisch gezin en ik denk daarom dat, als hij bij zijn ouders was gebleven, hij wellicht wel boer was geworden en ik misschien dus ook wel boer was geworden.” Op vijfjarige leeftijd werd hij al ‘bottlemanager’ in de kruidenierszaak die zijn ouders op de Vetkamp runden. ,,Ik kon de flessen goed scheiden van elkaar: van jampotten tot pindakaaspotten of de glazen flessen waarin chloor, slasaus of limonade had gezeten. Bier was in opkomst in de jaren ‘50 en ook die flesjes sorteerde ik al, omdat ik het leuk vond. Een ander klusje was het vouwen van papieren zakken, waarin de boodschappen vroeger nog mee werden gegeven. Dat vereiste een bepaalde slag, omdat plakband nog niet bestond.” Het hele gezin werkte mee in de zaak na schooltijd. ,,Om de dag moesten de kazen gekeerd worden en het fruit gedraaid worden. De groene zeep en appelstroop kwamen nog in vaten binnen en werden nog afgewogen met een lepel.” Met zijn fietsje ging Gerard al op achtjarige leeftijd op zaterdag in zijn ‘eigen’ wijkje vleeswaren, eieren en boter bezorgen. Zijn oudste zus Greet ging samen met Gerard boodschappenboekjes ophalen in de Putter polder, Driedorp, Hoogland, Hooglanderveen en Bunschoten, waarna een drietal medewerkers de boodschappen met een bakfiets naar het buitengebied brachten. ,,Ik had een bepaalde ondernemersgeest. Mijn ouders zeiden dat ik het meeste ondernemerstalent had van de kinderen. Ik zag altijd mogelijkheden en kansen en was altijd bezig met de zaak. Ik was vernoemd naar Gerard Konst, de grondlegger van het bedrijf en was zijn lievelingetje. Toen ik vijf was, ging ik al met hem de boer op om boodschappen te verkopen.” 
 
Ups & downs
Om te groeien als grootgrutter volgde Gerard na zijn middelbare schoolopleiding een stage bij Migros in Zwitserland en later leerde hij het vak van de heer Jac Hermans. ,,Ik ontdekte de discountwereld en zag dat alle merkartikelen een vaste verkoopprijs hadden en hoe deze prijs doorbroken werd, waardoor winkeliers zelf de prijs van een product vaststelden en zo hun eigen winst bepaalden. Voor kruideniers was dit een ramp. Toen pas kwam er echt concurrentie van de supermarkten en volgde prijzenslag op prijzenslag.” De Nederlandse economie kende in de afgelopen 50 jaar heel wat ups en downs en ook Gerard heeft heel wat crises meegemaakt. ,,Gelukkig is dit in de foodsector niet harder aangekomen dan in andere sectoren van het bedrijfsleven. Mensen moeten immers blijven eten en drinken. Als de economie minder is, nemen ze minder luxeproducten en gaan voor een goedkopere variant. Mark Rutte heeft een paar keer op de radio en de televisie gezegd dat bij de bedrijven het ‘geld tegen de plinten aanklotst’. Ik was erbij toen hij dit voor de eerste keer zei op het VVD-festival en keek hem recht in zijn gezicht aan. Hoe kón hij dit nu zeggen? Dit had ook op een andere manier gezegd mogen worden. We zijn blij dat het weer beter gaat in het bedrijfsleven en dat ondernemers meer kunnen investeren, maar de bedrijven hebben het ook slecht gehad. Vooral de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf moeten ervoor zorgen dat ze na die tik eerst genoeg vet op hun botten krijgen, voordat ze verder kunnen gaan en niet in een dal terecht komen waarbij bedrijven moeten sluiten.” 
 
Gerard was erbij toen zijn vader in 1959 aan de Vetkamp de eerste Elck-Wat-Wils-levensmiddelenzaak met zelfbedieningssysteem opende. Dit was de voorloper van de allereerste supermarkt in Nijkerk die hij in 1968 opende, na een grondige verbouwing. ,,Het was de eerste echte supermarkt waar brood, vlees, melk en groente & fruit werd verkocht en het was voor klanten een hele evolutie, omdat voorheen de melkboer, bakker, groenteboer en slager langs de deur kwamen. De consument is nu aan het veranderen. Er zijn tweeverdieners gekomen met opgroeiende kinderen die beperkt tijd hebben om te koken en complete boodschappenpakketten thuis laten bezorgen. Gelukkig doen velen van hen nog wel uitgebreid weekendboodschappen met de kinderen. Het is aan ons als supermarktmanagers om mee te gaan in dat veranderende kooppatroon en om het winkelen aantrekkelijk te blijven maken door er een winkel van te maken waar mensen producten kunnen voelen en beleven. Vandaar dat wij de stap hebben gemaakt om de Albert Heijn in Nijkerk een miljoeneninjectie te geven. Zonder investering is er geen vooruitgang.” 
 
De grootte van de winkel veranderde door de jaren heen. Waar hij in 1968 een supermarkt had op de Vetkamp van 350 vierkante meter en later in de eierhal rond de 1000 vierkante meter, is zijn huidige supermarkt in Nijkerk van 2500 vierkante meter aan de Frieswijkstraat een mooie middenmoot vergeleken met AH-filialen elders in het land. ,,We zijn flink uitgebreid in ons assortiment. Er is een ontwikkeling gekomen in vers- en dieetproducten, kant-en-klare voedingsmiddelen (o.a. sushi, gegrilde kipproducten, spareribs) en zelfs complete maaltijden. De winkel is meer een verswinkel geworden, de supermarkt anno 2020.”  
 
China en Guyana
De Nijkerkse ondernemer prijst zich nog elke dag gelukkig dat hij de ontwikkelingen mag meemaken. Buiten Nijkerk heeft hij ook niet stil gezeten. Sinds 2000 zijn er supermarkten in het buitenland bijgekomen, met name in het Caribisch gebied. ,,In Suriname zijn we nog steeds volop actief. Op dit moment zijn we bezig met het openen van een vestiging van Dutch Foods in China op een druk metrostation in het meer dan zeven miljoen inwoners tellende Changsha; de hoofdstad van de zuidelijke provincie Henan. ,,Wij gaan niet meer over één nacht ijs als het om grote investeringen gaat in een nieuw gebied. Iets moet echt kans van slagen hebben, ik ga niet meer pionieren. Als dit nieuwe concept in China niet aanslaat, trek ik ook gerust de stekker eruit. We zijn al twee jaar bezig om Dutch Foods te lanceren in China. In Nederland zijn de afgelopen decennia miljoenen Chinezen geweest als toerist, student of om hier stage te lopen en te werken. Zij kennen Nederland en de Nederlandse producten. Ook hebben zich inmiddels al heel wat Chinezen gevestigd in Nederland. Er zijn twee Nederlandse Chinezen die voor mij aan de slag zijn in Changsha. Eén van hen heeft gestudeerd aan de Erasmus Universiteit. Samen met twee lokale mensen zijn zij daar bezig om de markt goed te verkennen.” Het volgende land dat op zijn lijstje staat is Guyana. ,,Mensen vragen me vaak hoe lang ik nog denk te kunnen doorgaan, maar ik werk alweer door naar mijn volgende jubileum. In 1982 werd ik één van de eerste zelfstandige ondernemers onder de franchiseformule van de Albert Heijn, dus in 2022 ben ik veertig jaar AH-franchiser. Wie kan dat nou zeggen? Ik vind het nog steeds heerlijk om volop actief te zijn in de zaak en ik ben thuis op de momenten dat ik thuis moet zijn. Dit werk kun je alleen doen als je passie en liefde hebt voor je werk en als je je werk met plezier blijft doen. Natuurlijk moet je ook veel overlaten aan andere mensen en heb ik een team van 1300 medewerkers achter me staan en een goed directieteam dat mij ondersteunt.”  
 
De komende dagen is het feest in de mooie nieuwe winkel van Albert Heijn aan de Frieswijkstraat. Gerard: ,,We trakteren het winkelend publiek op wat lekkers. Als dank dat ze ons al die jaren al bezoeken als klant.’’

Door: Maranke Pater
Bron: De Stad Nijkerk d.d. 2 januari 2020