Vandaag in het AD

Onze winkels zijn een begrip, we moeten iets terugdoen


Vandaag in het AD Algemeen Dagblad dinsdag 19 september 2017
Esther de Kloe
 

 
De Nijkerkse supermarkteigenaar en horecaondernemer Gerard van den Tweel heeft als één van de eersten hulpgoederen naar Sint-Maarten gebracht. De grootste lading goederen is nog onderweg.
 
De geboren Nijkerker heeft zeven supermarkten op de Nederlandse Antillen, waarvan twee op Curaçao. Na orkaan Irma die anderhalve week over Sint-Maarten raasde, stuurde hij gelijk hulpgoederen richting het getroffen eiland in opdracht van de lokale overheid. ,,Sint-Maarten ligt nou eenmaal dichter bij Curaçao dan bij Nederland. Vanaf daar doet een boot met hulpgoederen er een dag over om het getroffen gebied te bereiken, vanaf Nederland duurt het al gauw tweeëneenhalf tot drie weken. Wij zitten dicht bij het vuur en ons schip kan er al zijn, terwijl in Nederland nog geladen moet worden.”
 
De 72-jarige ondernemer die sinds 2006 actief is op Curaçao werd benaderd door het Rode Kruis en de lokale overheid om te helpen. ,,Ze hadden water, olie, melk, melkpoeder en nog meer nodig. Meteen de volgende dag hebben we een zeecontainer met hulpgoederen gevuld die de marine naar Sint-Maarten heeft gebracht.”
 
Van den Tweel bezoekt zijn supermarkten op de Antillen tientallen keren per jaar. Afgelopen dinsdag kwam hij weer terug naar Nederland van een zakenreis. Zo kon hij vrijdag tijdens de nationale hulpactie ‘Nederland Helpt Sint Maarten’ in Hilversum bekendmaken nog eens 25.000 euro aan goederen te schenken aan het getroffen eiland. ,,We zijn een begrip in het Caribisch gebied, dan vind ik dat we ook iets terug moeten doen.” Een container met pallets vol aan olie, suiker, meel en babyvoeding, maar ook met allesreiniger, chloor en handdoeken is gisteren gevuld en vertrokken per containerschip. In totaal gaan er 20 containers met hulpgoederen op dat schip van diverse instanties naar het Rode Kruis op Sint-Maarten vanuit Curaçao.
 
Ook zijn eigen personeel op de Caribbean wil graag helpen. Van den Tweel heeft zo’n vijfhonderd medewerkers in het Caribisch gebied ,,Zij wilden direct na de ramp al helpen en stelden voor om geld te doneren dat ik moest verdubbelen.” Daar wilde Van den Tweel niets van weten. ,,Die mensen hebben het niet zo breed als wij hier in Nederland. Wat zij geven is natuurlijk fantastisch, maar wij nemen als concern ook onze verantwoordelijkheid. Vandaar deze donatie.” En de mensen die boodschappen doen in de supermarkten op Curaçao dragen ook hun steentje bij. ,,Klanten kopen houdbare producten bij ons en laten die achter bij het personeel. Ook die goederen worden ingezameld en verscheept.” De actie zou in eerste instantie twee dagen duren, maar een telefoontje met de hotline naar Curaçao leert dat er nog steeds massaal gedoneerd wordt. ,,Mensen blijven maar geven.”
 
Voor de ondernemer is het wel belangrijk dat de coördinatie via de lokale overheid en het Rode Kruis gaat. ,,In overleg worden lijsten samengesteld van wat er precies nodig is. Het is belangrijk voor ons om te weten dat er geen misbruik van gemaakt wordt. We willen niet dat er straks pakken Pampers voor 100 gulden verkocht worden of dat er iets aan de strijkstok blijft hangen.”

https://www.ad.nl/binnenland/nijkerkse-weldoener-levert-supersnel-hulpgoederen-af-in-sint-maarten~ad738875/